Mail Grubuna üye olmak için aşağıdaki kutuya mail adresinizi girin

Google Grupları
Testis Kanseri grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

17 Temmuz 2008 Perşembe

Testis Kanseri Tedavisinden Sonra Ne Olacak?

Bu yazım Amerikan Kanser Derneğinin testis kanseri hakkındaki bir yayınının Türkçe'ye çevirisinden bir parçadır.

Tedaviyi tamamlamak hem stresli hem de heyecanlı olabilir. Tedavinin bitimiyle rahatlayacaksınız, ancak kanserin geri gelmesinden endişe etmemeniz de zor olacaktır. Kanser hastalığı geçirmiş kişilerde görülen ortak bir endişedir bu.
İyileşme sürecindeki güveninizin geri gelmesi ve korkularınızdan kurtulmanız bir süre alabilir. Kanseri tekrar etmeyen kişiler bile belirsizlikle yaşamayı öğrenmek zorundalar.

Takip

Takip, başka hiçbir kanserde testis kanserinde olduğu kadar önemli değildir. Doktorunuz hangi testleri ne kadar sıklıkta yaptırmanız gerektiğini açıklayacaktır. Tekrar etmeleri mümkün olduğuca erken yakalamak için kandaki belli protein belirteçlerin (alfa-fetoprotein (AFP), insan koriyonik gonadotropin (HCG) ve laktat dehidrogenez (LDH)) seviyelerini ölçmek için sık sık kan testleri yaptırmanız gerekecek. Ayrıca, kanserin tekrar etmesini, metastazı veya yeni bir tümörü yakalamak için sık sık akciğer filmleri, BT filmleri ve diğer görüntüleme testleri yaptırmanız gerekecek. Birkaç yıldan sonra bu testler ve filmler daha seyrek yapılacak. Almış olduğunuz tedaviye göre, tedavinin olası komplikasyonları için özel bir takip planına gerek olabilir.
Takip planınızdaki bütün testleri, filmleri ve muayeneleri dikkatlice takip etmeniz gerekir. Yeni veya tekrarlayan belirtileri hemen doktorunuza bildirin. Bir testisinde kanser gelişmiş erkeklerin diğer testisinde kanser gelişme riski %3’tür. Bu genellikle yeni bir kanserdir, öncekinden metastaz değildir. 30 yıl kadar sonra da olsa kanserin tekrar etme riski vardır.
Testis kanseri veya tedavisi erkeği kısır yapabilir. Tedaviden önce, ileride çocuk sahibi olmayı düşünen erkekler spermlerini bir sperm bankasında depolamayı düşünebilirler. Ancak bu hastalık, düşük sperm sayısına neden olabilir. Bu da iyi örnek toplanmasını zorlaştırır. Bazı durumlarda, bir testis duruyorsa, doğurganlık geçici veya kalıcı olarak tedaviden sonra geri döner. Mesela, doğurganlık kemoterapi tedavisinden 2 yıl sonra geri gelir. Menideki sperm sayısı çok düşük de olsa çocuk sahibi olmak için birçok seçenek vardır. Bunlardan birisi vitro döllenmedir. Bu yöntemde, eşinizden alınan yumurta, sizden alınan sperm hücresiyle laboratuarda döllenir ve eşinizin rahmine yerleştirilir. Tedaviye başlamadan önce kısırlıkla ilgili tüm endişenizi doktorunuzla paylaşın.
Hemen hemen bütün kanser tedavilerinin yan etkileri vardır. Bazıları birkaç haftadan birkaç aya kadar sürerken bazıları kalıcı olabilir. Sizi rahatsız eden tüm yan etkileri doktorunuza bildirin ki sizi rahatlatmak için çözüm üretebilsin.
Ayrıca bir sağlık sigortanızın olması da çok önemli. Hiç kimse kanserin geri geleceğini düşünmek istemez, ancak bu bir olasılıktır. Böyle bir durum ortaya çıktığında endişelenmeyi isteyeceğiniz en son şey tedavi masraflarını nasıl ödeyeceğinizdir.

Yeni Bir Doktora Muayene Olmak

Teşhisinizin ve tedavinizin herhangi bir kısmında yeni bir doktora muayene olabilirsiniz. Sizin doktorunuz taşınmış ya da emekli olmuş olabilir ya da siz herhangi bir sebepten dolayı doktorunuzu değiştirmiş olabilirsiniz. Yeni doktora teşhisiniz ve tedaviniz hakkında detaylı bilgi vermeniz çok önemlidir. Aşağıda sayılan belgeleri yanınızda bulundurmanız yararlı olacaktır:
· Biyopsi veya ameliyat patoloji raporunun kopyası
· Ameliyat olduysanız ameliyat raporunun kopyası
· Hastanede yattıysanız, bununla ilgili belgelerin kopyası
· Bazı ilaçların uzun dönem yan etkileri olduğundan dolayı, kullandığınız ilaçların (özellikle kemoterapi ilaçları) listesi, ilaç dozları ve ne zaman kullandığınız

Hiç yorum yok: