Mail Grubuna üye olmak için aşağıdaki kutuya mail adresinizi girin

Google Grupları
Testis Kanseri grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

1 Ağustos 2008 Cuma

Tedavi İşe Yaramıyorsa Ne Olacak?

Bu yazım Amerikan Kanser Derneğinin testis kanseri hakkındaki bir yayınının Türkçe'ye çevirisinden bir parçadır.

Eğer kanser bir tip tedaviden sonra büyümeye devam ediyorsa, veya ettiyse, genellikle kanseri tedavi edebilecek veya kanseri, sizi daha uzun süre ve daha iyi yaşatacak kadar küçültebilecek tedavi planları denenebilir.

Diğer taraftan, çeşitli tedaviler uygulanmasına rağmen kanser tedavi edilemediyse, geçen zamanda kanser bütün tedavilere dayanıklı gelmeye meyillidir. Bu durumda sürekli doktor ziyeretlerini ve tedavi yan etkilerini de düşünerek; yeni bir tedaviye başlamanın sınırlı faydasını, olası zarar beklentisiyle karşılaştırmak gerekir.

Her insanın bu konuya bakışı farklıdır. Bazıları kalan sınırlı sürede rahat yaşamaya odaklanmak isteyebilir.

Tıbbi olarak herşeyi deneyip işe yaramaması durumu, kanserle olan savaşınızdaki en zor zamandır. Doktorunuz yeni tedavi tavsiye etse de, tedaviye devam etmenin kurtulma şansınızı ya da sağlığınızı iyileştirmeyeceğini düşünmeye ihtiyacınız olabilir.

Eğer kanserle savaşmaya sonuna kadar devam etmek istiyorsanız, daha çok tedavinin hiçbir fayda sağlamayacağı tuhaflığını düşünmeniz gerekir.

Çoğu durumda doktorunuz sizin düşündüğünüz tedavinin cavap verme oranını tahmin edebilir. Bazıları, doktorlar şansın %1'den az olduğunu söyleseler de daha fazla kemoterapi ya da radyoterapi isteyebilirler. Bu durumda, seçtiğiniz planı neden seçtiğiniz konusunda düşünmeye ihtiyacınız olabilir.

Neye karar verirseniz verin, olabildiği kadar rahat olmanız önemlidir. Yaşayabileceğiniz tüm belirtiler(ağrı gibi) için yardım ve tedavi isteyin. Bu tip tedaviye palyatif tedavi (tedavi etmeden yatıştırıcı ve rahatlatıcı ilaç veya tedavi) denir.

Palyatif tedavi bu belirtilerden kurtulmanızı sağlar. Ancak hastalığı tedavi etmez. Bu tedavinin amacı yaşam kalitenizi yükseltmektir. Bazen bu belirtileri tedavi etmek için uygulanan tedavi, kanser tedavisinde uygulananla benzerdir. Mesela kemiğe metastaz kanserden kaynaklanan kemik ağrısını hafifletmek için radyoterapi verilebilir. Veya bağırsak tıkanmasına neden olmaması için tümörü küçültmek için kemoterapi uygulanabilir. Fakat bunlar kanseri tedavi etmek amacıyla uygulanan tedaviyle aynı değildir.

Unutmayın ki umut etmeyi sürdürmek önemlidir. Kanser tedavisindeki umudunuz parlak olmayabilir, ancak hala aileniz ve arkadaşlarınızla mutlu ve anlamlı güzel vakit geçirmek için umut vardır. Bu zamanda kanser tedavinize ara vermek hayatınızda sizin için önemli olan şeylere tekrar odaklanmak için bir fırsattır. Her zaman yapmak istediğiniz şeyleri yapmak için ve yapmayı sevmediğiniz şeylerden uzaklaşmak için iyi bir zamandır.

Hiç yorum yok: