Mail Grubuna üye olmak için aşağıdaki kutuya mail adresinizi girin

Google Grupları
Testis Kanseri grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

1 Ağustos 2008 Cuma

Testis Kanseri Araştırmalarında ve Tedavide Yeni Gelişmeler Nelerdir?

Bu yazım Amerikan Kanser Derneğinin testis kanseri hakkındaki bir yayınının Türkçe'ye çevirisinden bir parçadır.

Testis kanseriyle ilgili önemli araştırmalar birçok üniversite hastanesinde, tıbbi merkezlerde ve enstitülerde yapılmaktadır. Her yıl, bilimadamları hastalığın nedenleri, hastalığı önleme yolları ve tedaviyi iyileştirme konularında yeni bilgiler buluyorlar.

Bilimadamları, hastalığın sebeplerini öğrenmek için testis kanseri hücrelerinin DNA'sındaki değişiklikleri çalışıyorlar. Umutları, daha fazla bilginin daha doğru, efektif tedaviye yol göstermesidir. Genetik değişikliklerin daha iyi anlaşılması, doktorlara hangi hastanın sadece ameliyatla tedavi edilip, hangi hastanın ek tedaviye ihtiyacı olduğu konusunda karar vermelerine de yardımcı olacaktır.
Klinik deneyler doktorların kanser tedavi yaklaşımlarını değiştirmektedir ve daha fazla soruya cevap vermeleri beklenmektedir. Örneğin çalışmalar, hangi hastanın iyi görünüşe sahip olduğunu hangi hastanın lenf nodu ameliyatına ya da radyasyona ihtiyaç duymayabileceğini tahmin etmeye yardımcı faktörler ortaya koymuştur. Çalışmalar aynı zamanda belli hastaların daha yoğun tedaviden yararlanabileceğini gösteren elverişsiz sonucu önceden belirleyen faktörler bulmuşlardır.
Yeni ilaçlar ve yeni ilaç kombinasyonları tekrarlayan kanserleri olan hastalar için denenmektedir. Zayıf görünüme(prognoz) sahip tümörlü hastaların yoğun tedaviyi tolere etmelerine yardım etmek için kök hücre nakli çalışılmaktadır. Bunlardan başka kemoterapi kombinasyonlarının yararlılıklarını azaltmadan, bazı ilaçların çıkarılmasıyla, yerine yenilerinin konulmasıyla veya dozlarının azaltılmasıyla yenilenerek yan etkileri azaltılmasına çalışılıyor.
Güncel araştırmalar gösteriyor ki HIV-pozitif hastalarda testis kanseri gelişme riski yükselmektedir. HIV durumlarına rağmen bu hastaların bir çoğu HIV enfeksiyonunun ilaç tedavileri sayesinde, standart tedaviyle (orşiektomi, kemoterapi ve/veya radyoterapi) iyileşebiliyorlar.
Günümüzde daha çok insan testis kanserinden kurtulmayı başarabildiği için, doğurganlık önemli bir sorun haline gelmiştir. Desteklenmiş üreme yöntemlerindeki gelişmeler sayesinde (vitro döllenme gibi) sperm sayıları çok düşük erkeklerin bile baba olmaları mümkün hale gelmiştir. bazı durumlarda, testis biyopsisinden alınan sperm hücreleri de diğer seçenekler başarısız olduğunda kullanılabilmektedir.

Hiç yorum yok: