Mail Grubuna üye olmak için aşağıdaki kutuya mail adresinizi girin

Google Grupları
Testis Kanseri grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

24 Eylül 2008 Çarşamba

Bleomycin

Bleomycin bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan bir kemoterapi ilacıdır. Bu bilgi bleomycinin nasıl verildiği ve bazı olası yan etkileri hakkındadır.

Bleomycin neye benzer?

Toz hali çözüldükten sonra renksiz bir sıvıdır.

Nasıl verilir?
  • Damara yerleştirilen ince bir tüpe (kanül) damla şeklinde verilir. Bleomycinin verilmesi genellikle 30 dk sürer.
  • Kasa enjekte edilir (kasiçi enjeksiyon), veya nadiren derinin altına enjekte edilir.
  • Göğüs direnine enjekte edilerek. Bu akciğeri saran katmanların arasında sıvı birikmesi durumu olduğunda sıvı direnle alındıktan sonra olur. Bu iki katmanı (plevra=göğüs zarı) sızdırmaz yaparak plevral efüzyonun (göğüs zarı boşluğunda sıvı bulunması) bir daha olmasını engeller.

Kemoterapi genellikle birçok defadan oluşan kürler şeklinde birkaç ay devam eden tedavi şeklinde verilir. Tedavinin uzunluğu ve kür sayısı tedavi olduğunuz kanser türüne göre değişir. Bleomycin genellikle diğer kemoterapi ilaçlarıyla birlikte kombine olarak verilir. Doktorunuz veya hemşireniz sizinle tedavi planını konuşacaktır.

Olası yan etkiler

Her insanın kemoterapiye tepkisi farklıdır. Bazıları çok az yan etki hissederken diğerleri çok fazla hissedebilir. Bu bilgide yer alan yan etkiler bleomycin alan her insanı etkilemeyebilir ve birden fazla ilaç alıyorsa farklı olabilir.

Eğer oluşursa bundan haberdar olmanız için çok fazla görülen yan etkiler ve daha az rastlanan yan etkiler bu bilgide yer almıştır. Ancak çok nadir görülenleri dahil etmedik. Eğer bu bilgide yer almayan bir yan etki yaşıyorsanız lütfen doktorunuzu bu durumdan haberdar edin.

Ateş ve üşüme: İlacın alınmasından birkaç saat sonra başlayan ancak fazla uzun sürmeyen bu yan etki görülebilir. Bu yan etkiyi azaltmak için bleomycin verilmeden önce kullanılmak üzere ilaç yazabilir.

Deri değişiklikleri: Bleomycin, kaşıntı yapabilen kırmızı lekelere neden olabilir. Doktorunuz bunu önlemek için ilaç yazabilir. Renk pigmentlerinin fazla üretilmesinden kaynaklanan deri renginizde koyulaşma olabilir. Ayrıca sanki derinizi kaşımışsınız gibi çizgiler oluşabilir. Tedavi bitiminden birkaç ay sonra deriniz eski haline geri dönecektir.

İştah kaybı: Hastanedeki diyetisyen ya da hemşire iştahınıza nasıl yardımcı olacağınızı ve yeme problemleriyle nasıl başa çıkacağınızı ve kilonuzu nasıl koruyacağınız konusunda size yardımcı olabilir.

Yorgunluk: Çok yorgun hissedebilirsiniz. Kendinize dinlenmeniz için çok fazla zaman ayırmanız önemli.

Ağız yaraları: Ağzınız kuruyabilir ya da yaralar oluşabilir. Çok fazla sıvı almak, dişinizi yumuşak bir fırçayla düzenli olarak temizlemek bu riski azaltabilir. Eğer ağız yaralarınız oluşuyorsa doktorunuza ya da hemşirenize bildirin. Size bunu önleyen veya iyileştiren ağız gargaraları yazabilirler.

Tat değişiklikleri: Yemeklerin tatlarının değiştiğini hissedebilirsiniz. Tedavi bittikten sonra bu durum ortadan kalkar.

Tırnaklarda değişiklikler: Tırnaklarınız koyuaşabilir. Genellikle tedavi bitiminden birkaç ay sonra normale döner.

Daha az görülen yan etkiler

Bulantı ve kusma: Tedavi verildikten sonra bulantılarınız başlayabilir ve 12 saat sonrasına kadar sürebilir. Doktorunuz bulantı ve kusmada faydalı çok etkili ilaçlar yazabilir. Bu durum devam ederse doktorunuza bildirin. Bazı bulantı önleyici ilaçlar kabızlığa neden olabilir. Böyle bir durum ortaya çıkarsa doktorunuza bildirin.

Saç dökülmesi: Saç dökülmesi nadirdir fakat saç seyrekleşebilir, nadiren tamamen dökülebilir. Bu durum genellikle tedaviye başladıktan 3-4 hafta sonra ortaya çıkar, daha erken de oluşabilir. Bu geçici bir durumdur ve tedavi bittikten 3-4 hafta sonra saçlar çıkmaya başlar.

Cildin güneş ışığına hassaslaşması Bleomycin tedavisi sırasında ve birkaç ay sonrasında cildiniz güneşe hassas hale gelebilir ve normale göre daha hızla yanabilir. Güneşe çıkabilirsiniz fakat her zaman koruyucu krem kullanın ve bir şapka giyin.

Akciğerlere etkileri: Bleomycin akciğer dokularına bazı zararlar verebilir. Eğer sigara içiyorsanız veya öksürüp nefessiz kalıyorsanız doktorunuza söyleyin. Bleomycin verilmeden önce bir akciğer filmi çektirmeniz gerekebilir.


Ek bilgi

Pıhtı riski: Kanser pıhtı oluşması riskini artırır ve kemoterapi bu riski daha da fazla artırır. Pıhtı, ağrı, bacakta kızarıklık ve şişlik veya nefes darlığı ve göğüs ağrılarına neden olabilir. Pıhtı çok ciddi olabilir, bu nedenle bu şikayetlerden herhangi birini yaşıyorsanız doktorunuza söylemeniz önemlidir. Pıhtı kanı incelten ilaçlarla başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Doktorunuz ya da hemşireniz size daha fazla bilgi verebilir.

Başka ilaçlar: Kemoterapi alırken bazı başka ilaçlar zararlı olabilir. Eğer başka ilaç kullanıyorsanız, bunlar tamamlayıcı tedaviler ya da bitkisel de olsa, mutlaka doktorunuza bildirin.

Kısırlık: Bu ilacı aldıktan sonra gebe kalmanız ya da baba olmanız etkilenebilir. Tedaviye başlamadan önce bu konuyu doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Doğum kontrolü: Bleomycin alırken gelişen fetus zarar görebileceği için gebe kalmanız ya da baba olmanız önerilmez. İlaç kullanırken ve tedavi bitiminden en az birkaç ay sonrasına kadar etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmanız gerekir. Bunu da doktorunuzla konuşun.


Kaynak: http://www.cancerbackup.org.uk/Treatments/Chemotherapy/Individualdrugs/Bleomycin


Hiç yorum yok: