Mail Grubuna üye olmak için aşağıdaki kutuya mail adresinizi girin

Google Grupları
Testis Kanseri grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

27 Mayıs 2008 Salı

Testis Kanseri Erken Bulunabilir mi?

Bu yazım Amerikan Kanser Derneğinin testis kanseri hakkındaki bir yayınının Türkçe'ye çevirisinden bir parçadır.

Çoğu testis kanseri erken safhada bulunabilir. Bazı erkeklerde testis kanseri tıbbi nedenlerini arayacakları belirtiler gösteriyor. Ancak bazı testis kanserleri maalesef çok ileri safhalara kadar belirti vermeyebilir.

Birçok doktor her erkeğin testislerini muayenesinin aylık fiziksel muayenesinin bir parçası olması gerektiğini düşünüyor. Amerikan Kanser Topluluğu(ACS) kanserle ilişkili kontrollerin bir parçası olması gerektiğini öneriyor. ACS erkekleri testis kanseri hakkında uyanık olmalarını ve testisinde şişlik bulduklarında hemen doktora gitmelerini öneriyor. ACS testis kanseri risk faktörü taşıyan gruplar haricinde düzenli testis muayenesini önermiyor, çünkü bunun kanserden ölüm oranlarını azalttığına dair yeterli çalışma yapılmamıştır.

Ancak bazı doktorlar testiste bulunan şişliğin erken tedavi için önemli bir fikir olduğunu düşündükleri için ergenlikten sonra her erkeğin aylık testis muayenesini yapmasını öneriyor.

Aylık kendi kendine muayene yapmak isteyen erkekler bu bölümde testis muayenesinin aşamalarını bulabilir. Eğer testis kanserine yakalanma ihtimalini arttıran belli risk faktörlerine sahipseniz(inmemiş testis, diğer testiste germ hücre tümörü veya aile öyküsü gibi), doktorunuzla konuşmalı ve ciddi bir şekilde aylık kendi kendine muayeneyi düşünmeniz gerekir.

Testis muayenesi için en iyi zaman banyo sırasında veya sonrasında testis kesesinin(skrotum) gevşediği durumdur.

· Penisinizi tutun ve testislerinizi ayrı ayrı muayene edin.

· İki elinizle testisinizi başparmağınız ve parmaklarınızın arasına alın ve nazikçe yuvarlayın.

· Sert kitleler veya nodüllerin(yumuşak yuvarlak kitleler) olup olmadığını kontrol edin. Boyutunda, şeklinde ve sertliğinde değişim olup oladığını kontrol edin.

Her normal testiste, testisin üst veya orta dış kısmında epididim adı verilen küçük bir yumrunun olduğunu bilmeniz gerekir. Aynı zamanda normal testiste kan damarları, destek dokular ve spermi ileten kanallar bulunur. Bazı erkekler önce bunları kanserle karıştırabilirler. Endişeniz varsa doktorunuza sorun. Testis kanser dışında birçok nedenden ötürü büyüyebilir. Hidrosel adı verilen, testisin etrafında sıvı birikmesiyle oluşan iyi huylu durum olabilir. Testisteki damarlar genişleyip yumru oluşturabilir. Buna varikosel denir. Tümör değil de bu durumlardan birini yaşadığınıza emin olmak için doktorunuzun sizi muayene etmesi gerekir. Doktor sizden ultrason isteyebilir. Bu tümörü bulmak için kolay ve ağrısız bir yöntemdir.

Eğer testisinizi kendi kendinize muayene etmeye başlarsanız neyin normal neyin anormal durum olduğunu giderek daha iyi anlayacaksınız. Her zaman hissettiğiniz değişikleri geciktirmeden doktorunuza bildirin.

Hiç yorum yok: