Mail Grubuna üye olmak için aşağıdaki kutuya mail adresinizi girin

Google Grupları
Testis Kanseri grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

27 Mayıs 2008 Salı

Testis Kanserine Neyin Neden Olduğunu Biliyor Muyuz?

Bu yazım Amerikan Kanser Derneğinin testis kanseri hakkındaki bir yayınının Türkçe'ye çevirisinden bir parçadır.

Çoğu vakada testis kanserinin esas nedeni bilinmiyor. Ancak bilim adamları bu hastalığın daha önce saydığımız nedenlerle bağlantılı olduğunu buldular. Nedenini öğrenmek için çok sayıda araştırma yapılıyor.

Geçtiğimiz birkaç yılda araştırmacılar, normal testis hücrelerinin germ hücre tümörlerine dönüşmesine neden olabilecek belli DNA ve kromozom değişiklikleri hakkında birçok bilgi edindiler. Kromozomlar DNA ve proteinlerin büyük molekülleridir ve genetik mirasımızı taşırlar. Her yumurta ve sperm hücresi vücudun diğer hücrelerinin taşıdığı kromozom sayısının yarısını taşırlar. Yumurta ve sperm hücresi birleştiğinde fetüs normal sayıda kromozoma sahip olur, yarısı anneden yarısı babadan gelir. Bu yüzden biz anne-babamıza benzeriz.

Üreme(germ) hücrelerinin(46 kromozomlu) 23 kromozomlu sperm veya yumurta hücresi oluşturmasına mayoz denir. Testis germ hücre tümörü mayoz sırasında oluşan anormallik nedeniyle oluşabilir. 23 kromozomlu normal sperm hücresi yerine 46 kromozomun hepsi kalır. Genellikle bu kromozomlar kararsız olurlar, şekilce ve sayıca anormal gelişmeye devam ederler(daha çok 69 ile 82 arasında). Testis kanseri hücreleri sıklıkla 12. kromozomun fazladan bir kopyasına sahiptir(izokromozom 12p adı verilir). Bilim adamları mayoz sırasında neyin yanlış gittiğini öğrenmek için bu kromozomun DNA’sını çalışıyorlar.

Hücre bölünmesini düzenleyen faktörlerdeki ve hücre çevrimindeki değişimleri ve çok sayıda anormal kromozomu insanlarda ve hayvanlarda testis kanseriyle ilişkilendiriyorlar. Testis kanserinin doğru sebebini bulmak için bütün bu değişiklikler üzerinde çalışılıyor.

Hiç yorum yok: