Mail Grubuna üye olmak için aşağıdaki kutuya mail adresinizi girin

Google Grupları
Testis Kanseri grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

25 Temmuz 2008 Cuma

Biz Neler Yaşadık?

Aslında bunları yazmak konusunda çok düşündüm. Siteyi kurmaya başladığımda yaşadıklarımızı yazmak hedeflerim arasındaydı, ama zaman geçtikçe o kötü günleri hatırlayıp yazıya dökmek çok zor geldi. Birkaç kez yazmaya başlamama rağmen bir türlü yapamadım. Şimdi üzerinden az da olsa zaman geçtiği için kısa kısa yazmaya çalışacağım.

1. Kür
1. Kürün 5. günü
Çağrı Viyana'dan döndü ve Pazartesi günü birinci küre başladı. Ben daha kemoterapi başlamadan Amerika'da testis kanseri konusunda uzman olan Dr. Einhorn'a bir mail yazmıştım. Bursa'daki doktorların tedavi yöntemi olarak önce RPLND demeleri daha sonra sekreter yanlış yazmış kemoterapi diye değiştirmeleri burdaki doktorlara karşı güvenimizi yıkmıştı. Dr. Einhorn'a Çağrı'nın bütün testlerini, filmlerini elimden geldiğince açıklayarak önerilen tedavinin uygun olup olmadığını sordum. Cevap geldi ancak biraz geç oldu. Cevabı asistan hemşiresi gönderdi ve Çağrı durumundaki bir hastaya kemoterapi vermeyeceklerini, sadece sık yapılacak testlerle izleyeceklerini ve eğer lenf nodlarında bir büyüme olursa o zaman 3 kür BEP uygulayacaklarını yazıyordu. Tabi bu cevap biraz yıkıcı oldu. Hep acaba kardeşim boşuna mı kemoterapi aldı diye düşünmeden edemiyorum. Kardeşimin zaten kemoterapiye başladığını yazarak bu durumda onlar olsa ne yaparlardı diye sordum. Dr. Einhorn'un hemşiresi daha fazla kemoterapi vermeyeceklerini söyledi. Ancak ben aynı soruyu yine testis kanserinde uzmanlaşmış Dr. Nichols Craig'e de sordum. O ise kemoterapiye başlandığı için, doğru olanın 3 kür kemoterapiyi bitirmesi olduğunu söyledi. Tabi ben bu yazışmaları yaparken kardeşim kemoterapiye devam ediyordu.
Çağrı ilk gün gayet iyiydi. Hastanede kaldığımız süre boyunca ilaçların böbreklere zarar vermemesi için sürekli su içti. Eve gelene kadar 3 lt içmişti. İlk günü iyi bir şekilde tamamladı. Ama ikinci gün bulantıları başladı. Bulantısı olduğu için su da içemedi. Başta doktorumuz Prof. Dr. Osman Manavoğlu'ydu. İlk hafta çok fazla bulantısı oldu Çağrı'nın. Bulantı için Navoban diye bir ilaç alıyordu ama hiçbir işe yaramadı. İlk hafta Pazartesi'den Cuma'ya hergün hastanedeydik. Çağrı ilk 3 günden sonra çok bitkin düştü. Sürekli uyudu. Arada uyandırıp yemek yedirdik. Bulandığı için su içemiyordu ama sıvı olarak başka şeyler içirmeye çalıştık. Komposto, ayran, taze meyve suyu, limonata... Beşinci günün sonunda saçlarını kestik. Daha çok dökülmeye başlamamıştı ama morali fazla bozulmasın diye kesti.
Başlarda çok korktuğumuz için evde maskelerle geziyorduk.

İkinci hafta muayeneye gittiğimizde doktoru Antalya'ya gitmişti ve yerine Doç. Dr. Ender Kurt'a muayene oldu Çağrı. O güne kadar Çağrı hep yattı. İyi olduğu zamanlar bile pek kalkmadı yataktan. Bilgisayarla bile uğraşmadı. Ender Bey'e muayene olduktan sonra morali yerine geldi. İlaç alıp eve gittiğimizde hemen bilgisayarın başına oturdu. Onu öyle görünce biz de çok sevindik. Ender Bey gerçekten insanlarla iyi iletişim kurabilen bir insan. Hastalarıyla çok yakından ilgileniyor. Ben ilk hafta Amerika'daki testis kanseriyle ilgili bir internet sitesinin forumuna üye olmuştum. Çağrı'nın bulantılarından bahsettim forumdakilere. Bulantılar için iyi gelen ilaçların isimlerini söylediler. Ender Bey hemen yazdı. Emend adlı ilacı 2. küre başlarken kullanırsın dedi. Kytril'i Navoban yerine kullandı ve bulantıları çok hafifledi. İkinci hafta sadece Pazartesi günü bleomycin aldı. Diğer günler evdeydi. Bulantıları ve yorgunluk hali giderek azaldı. 3. hafta da Osman Manavoğlu gelmemişti ve biz yine Ender Kurt'a gittik. Beyaz kan hücresi biraz düşük çıktı. Bir sonraki kürde bir aksama olmasın diye Ender Bey iğne verdi. O hafta artık doktorumuzu değiştirmeye karar verdik.

2. Kür

2. küre başlarken Emend'i (bulantı ilacı) kullanmaya başladı. Zaten içinde 3 tablet vardı ve tedavinin ilk 3 gününde kullanılacaktı. Bulantısını epey hafifletti. Yan etki olarak kabızlık yaptı ama kabızlık ikinci haftanın başında geçti. Birinci küre göre daha fazla su içti. İlaçların böbreklere zarar vermesini önlemek için günde 4 lt sıvı alıyordu. İkinci kür birinci küre göre çok daha rahat geçti. Yine 3. günde kendini daha yorgun hissetmeye başladı ve daha çok uyudu ama ilk küre göre daha iyiydi, hem moral olarak hem de sağlık.

2. kürün 6.günü
Kent Ormanına temiz hava alması için gitmiştik

2. kürün 3. haftası yapılan kan testinde beyaz kan hücresi sayısı az çıktı ve doktor buna bağlı olarak son kürü bir hafta erteledi. Beyaz kan hücresi sayısı düştüğü zamanlar evde olağanüstü temizlik önlemleri alıyorduk. Özellikle o hafta taze sebze meyve yedirmedik. Meyveleri kabuklarını soyarak sularını çıkardık. Diğer zamanlarda da sebze yedireceği zaman annem bütün sebzeleri birkaç saat öncesinden sirkeli suda bekleterek yedirdi. Tedavi olurken hastalanmaması için çok dikkat etti.

3. Kür

3. kür Çağrı için çok zor oldu. İlk günden itibaren çok yorgunluk hissetti. Hastaneye ben gitmedim ama annem ilaç alırken hep uyuduğunu söyledi. Vücudunda kızarıklıklar şeklinde alerjiler oluştu. Cilt doktoruna gitti. Cilt doktoru alerjiler için bir ilaç verdi. Verdiği ilaç da hep uyuttu. Daha kötü oldu. Fazla uykusunun ilacın yan etkisi olduğunu anlayınca, doktoru o ilacı bıraktırdı.
İkinci hafta biraz daha iyiydi. 3. hafta Pazartesi günü ilacı alıp eve geldiğinde ateşi çıkmaya başladı. Annem hemen doktorunu aradı. Doktor hemen kan tahlili yaptırmamızı, vücudunda bir enfeksiyon olabileceğini söyledi. Yakındaki Rentıp'a gidip kan tahlili yaptırdık. Herşey normaldi. Bleomycin bazı hastalarda ateş yükselmesi şeklinde yan etki yaparmış. Doktor da bundan kaynaklanmış olabileceğini söyledi. Çok şükür başka ciddi bir problem olmadan tedaviyi tamamladı.
Tedavi boyunca Çağrı kendini iyi hissettiğinde açık havada kahvaltıya gittik. Bazen akşamları ormana yürüyüşe gittik. Tedavi süresince yapılacak egzersizin iyi geldiğini okumuştum ama Çağrı bir iki turdan sonra aşırı yoruluyordu. Zaten spor yapmayı pek sevmez. Annem tedavi süresince Çağrı'yı çok iyi beslediği için 12 kilo aldı. Şimdi de vermeye çalışıyor.


12 Mayıs'ta son kez ilaç aldı, 26 Mayıs'ta da tomografi çekildi. Tomografiler temiz çıktı. Kan testleri de iyi çıktı. Resmen hastalıktan kurtulmuş oldu. Herhalde ilaç bitiminden bir ay kadar sonra saçları çıkmaya başladı. Şimdi baya bi saçı oldu ama hala çıkmaya devam ediyor. Tabi dökülen sadece saçı değildi, vücudunun büyük bir kısmındaki tüyler döküldü. Son kürde kaşları ve kirpikleri de iyice seyrekleşti. Şimdi maşallah bütün kıllar geri geldi.

Kardeşim Deniz'le Çağrı

Tedavi bitiminde



Fatma Abla Çağrı'nın tedaviyi bitirmesini kutlamak için pikniğe götürdüğünde

27 yorum:

Unknown dedi ki...

merhaba çağrı rahatsızlığını yeni öğrendik ve çok üzüldük ama tedaviye yanıt verip iyileştiğini okuyunca da çok sevindik.Çok geçmiş olsun Allah size bunu bir daha yaşatmasın inşallah...sevgiler KARACAOĞLU ailesi

cagri dedi ki...

Çok sağolun...

Adsız dedi ki...

mrhabalar ben 12 ekimde ameliyat oldum ve sol testisim alındı patoloji sonucunca 1. evrede kanser teşhisi konuldu. tomogrofi sonucum temizdi başka bir yere yayılmadığı söylendi ama 3 kür kemoterapi görmem gerekiyormuş birinci evrenin riskli aşamasıymış lenflerle ilgili bilgim yoktu acaba lenflerle ilgili teşhis de tomogrofi sonucuylamı verilmiş oluyor

Çiğdem Tangil dedi ki...

merhaba, geçmiş olsun. Lenflerde birşey olup olmadığı da tomografide belli oluyor. Mail adresime yazarsanız daha ayrıntılı cevap verebilirim. mailim cperinaz@yahoo.com

Adsız dedi ki...

5 gün önce sağ testisimi aldılar. Patoloji sonucu seminoma ve yarında tomografi çekecekler. Sonrasında patoloji sonucu ve tomografi sonucu kurulda değerlendirilecek. bunlar sonucunda tedavime karar verilip başlanacak. Ben şunu sormak istiyorum, patoloji sonucunda hangi evrede olduğum söylenmedi. Bu 1.2.3. Veya 4. Evre nasıl ve ne zaman anlaşılıyor.moralim daha fazla bozulmasın diye benden saklanıyormu acaba

Çiğdem Tangil dedi ki...

hangi evre olduğunuzu belirlemede tomografi sonucunuz da önemli. patolojinin seminom olması sevindirici bir sonuç. moralinizi yüksek tutun. testis kansei tedavisi olan bir kanser türü.

Adsız dedi ki...

Merhabalar bizede testis kanserinin 3. evre olduğunu söylediler. testisteki tümör 9 mm olduğu için almak istemediler çünkü verecekleri kemoterapi onuda küçülteceğini hatta yok edebileceğini söyledi doktorumuz. şimde 2. kür kemoterapimizim 5. gününü tamamladık bundan sonraki aşama 3. kürüde bitirip petlerimizin çekilmesi. ben eşimin bu hastaliktan kurtulacağına inaniyorum evet biraz sarsıyor ilk duyulduğunda üzüyor ama geçicek moral çok önemli ve herşeyden önce allaha sığınıyoruz, allah derdini veriyor ama dermanınıda veriyor şükürler olsun...

Unknown dedi ki...

Merhaba adanada tedavi görüyoruz. Ancak dır muzu değiştirmek istiyoruz. Çünkü çok tutarsız. İki gün önce tamamen iyileşti dedi biz ısrarla pet istedik. Pet sonucunda böbrekler de 8 cm tümör çıktı ve ameliyat olması gerek dedi. Çok çaresiz kaldik

Çiğdem Tangil dedi ki...

Geçmiş olsun. Mail grubumuza üye olursanız Adana'da tedavi olan arkadaşlar doktor tavsiyesinde bulunacaklardır.

Masal dedi ki...

Size nasil ulasabilirz

ersan dedi ki...

Merhaba;
Çok geçmiş olsun. bende bir konuda yardımınızı rica edicektim.
Bende testis kanseriyim. ameliyat sonrası;
Biopsi sonucum MİKST GERM HÜCRELİ TÜMÖR ( Teratom+Yolk Solid )
maksimum çap 6 cm. tunika vaginalise yayınım göstermekte.
Evre 1 BT temiz kan sonuçlarım normal. yani artık hasta degilim.

ama doktorum kemotarapi görmemi tavsiye ediyor. bende Bursadayım sonuçlar temizse neden kemotarapi görmem gerektiğini anlıyamıyorum. Yardım edebilirmisiniz?


Çiğdem Tangil dedi ki...

Hemen gruba üye olursan ordan yazışırız. Geçmiş olsun.

kozmetiki dedi ki...

Çiğdem hanım merhaba,bu gruba nasil üye olacağım ?

oğuzun annesi dedi ki...

Gruba nasıl üye olabilirim? Acil!

oğuzun annesi dedi ki...

Gru a nasıl üye olacağım?

Unknown dedi ki...

Merhaba,
3 gün once bizde abimin testis tümörü oldugunu öğrendik. Teşhisin ertsi günü abimin sol testisi alındı . Karin içine yayılmış durumda malesef. Pataloji sonuçlarını bekliyoruz şimdi, tedaviye başlamak için . Doktor mikst germ hücreli kanser olabileceğini ve çok zor bi sürecin bizi beklediğini söyledi. Şuan bizi nasıl bi süreç bekliyo ve doktor tercihi olarak nelere dikkat etmeliyiz. Kanser teşhisi bizi son derece ürküttü düzelme ümidini nasıl değerlendiriyorsunuz bize de fikir verir misiniz

Unknown dedi ki...

Merhaba,
3 gün once bizde abimin testis tümörü olduğunu öğrendik. Ertesi gün hemen sol testisini aldılar. Kanser karin içine yayılmış durumda malesef. Şimdi kanser türünü öğrenmek icin pataloji sonuçlarını bekliyoruz. Tedaviye sonuçlardan sonra başlanacak . Bizi nasıl bi süreç bekliyo ve doktor tercihi olarak nelere dikkat etmeliyiz . Kanser teşhisi bizi son derece ürküttü düzelme ümidini nasıl değerlendiriyorsunuz bize fikir verebilir misiniz

Çiğdem Tangil dedi ki...

Nursel Hn. mail grubumuza üye olabilir misiniz? Blogdaki kutucuğa mail adresinizi yazıp üye ol yazan yeri tıklamanız gerekiyor. Geçmiş olsun

Adsız dedi ki...

Iyi günler arkadaşlar. Bugün Embriyonel Karsinom tanısı koydular. Ve öncesinde de sol testisimi aldılar. Doktor tedavinin 1-2 kür kemoterapi ile devam edilmesi gerektiğini söyledi. Bu durumu yasayanlar yardımcı olursa sevinirim. Ne yapmalıyım?

Unknown dedi ki...

Sol testisin alındı ultrasonda lenflerde bisey yok dendi tomografi ve patolojiyi bekliyorm bu durumda ultrasonun güvenirliliği nedir?

Unknown dedi ki...

oradaysan sana sorularım var

Unknown dedi ki...

oradaysan sana sorularım var.

Çiğdem Tangil dedi ki...

Mail grubuna üye olabilirsiniz

Adsız dedi ki...

Benim de sağ testism alındı maalesef karnıma da yayılmış 44*35 şeklinde.. patoloji seminoma

Çiğdem Tangil dedi ki...

Merhaba geçmiş olsun. Mesajınızı geç gördüm, umarım tedavi olmuşsunuzdur.

Adsız dedi ki...

Merhaba sorularımı yanıtlar mısınız

Çiğdem Tangil dedi ki...

Mail grubuna üye olup hastalığı geçiren arkadaşlara sorabilirsiniz.